tabung masa depan

penguat semangat

Monday, 30 January 2012

melantak pajeri nenas untuk lunch

Salam semua!
anyeong!

hari nie mie nak kongsi resepi lagi...
duduk rumah tak ada kerja lain..masak, melantak..masak then melantak balik.
GREAT! mana tak bulat kan?
http://matcuoi.com


sudah2..bebel2 panjang2 pun tak guna...tak terlayan pun korang nanti..
so lets start!! priitt!http://matcuoi.com 
(bajet macam game masak2 la kan..hahahahaha)








Bahan2

Bahan A
1 biji nenas, potong kecil
3 cawan santan pekat  dari 1 biji kelapa
4 sudu besar minyak
2 sudu besar gula merah/putih2 sudu besar kerisik
Garam secukup rasa 

Bahan B – bahan tumbuk
1 inci halia
5 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1 sudu besar udang kering

Bahan C
1 inci kulit kayu manis
6 sudu besar rempah kari ikan, bancuh dengan air

Cara Menyediakannya
1. Panaskan minyak dalam periuk dan tumiskan bahan tumbuk, kulit kayu manis dan rempah kari yang digaul dengan air.
2. Masukkan kerisik dan nenas.  Kacau supaya rempah tidak melekat pada periuk.
3. Masukkan santan dan garam serta gula merah/pasir.  Masak hingga kuah pekat dan naik minyak..


so korang try la nanti k..
http://matcuoi.com gd luck!



till then..
tata..salam..

Sunday, 29 January 2012

pregnant?? me??! what the.......

Salam semua...

ada baby? me?? pregnant?
OMG! what the fish???
http://matcuoi.com


pinjam pak cik google punya gambar..


mie pregnant?
hoi2!! http://matcuoi.com  tidak la ye..

kalau baby lemak ada la..hahahahaha...
http://matcuoi.com (kononnya bahagia la tapi sakit hati cakap pasal lemak tu)



ye perut da serupa perempuan mengandung..
mak cik datang rumah pun kata mie da bulat..


haish! http://matcuoi.com
memang tak dinafikan mie kuat makan sekarang..
yela duduk rumah sekarang makan puas2 nanti da balik sarawak tak dapat makan sedap2 macam nie da..
(alasan je!)http://matcuoi.com ngehehe....



mana pergi la semangat berkobar2 nak diet kat entry nie ... 
http://matcuoi.com

hilang la gamaknye...adeehh...


tak tau nak komen pe daa...
layankan je la...





lelaki lagi suka memasak dari perempuan? yeke?

Salam semua!
anyeong...

agak lambat update..dah masuk hari lagi satu dah
sebab dah lepas pukul 12
(bajet nak update setiap hari tapi tak dapat la..satu hari da berlobang)
 http://matcuoi.com 


nie semua gara-gara ayah pi suruh kopek durian..
tak apa2..demi semangat berkobar2 nak melantak durian.. http://matcuoi.com (buruk punya perangai)


tapi tu bukan topik sebenar mie nak story
nie yang betul...
betul ke lelaki lagi suka memasak dari perempuan?


sebab mie tengok adik lelaki (satu2nya hero dalam adik-beradik mie) mie lagi suka tolong mie masak dari adik2 perempuan mie..
dorang lagi suka duduk terbongkang depan tv... http://matcuoi.com


gambar lama sebelum rumah di renovate...

see nampakkan kesungguhan dia?
katanya besar nak jadi chef...

http://matcuoi.com suka mie bila dengar sebab boleh ganti tempat mie untuk jadi chef tapi tak kesampaian..

sebab apa? nanti2 mie story lain http://matcuoi.com 


so apa pendapat korang?
let me know ya..


till then..
tata..salam..

Friday, 27 January 2012

tomyam ayam super berapi!

Salam jumaat..
anyeong ^_^

da makan tengahari?
mie ofcourse da..lepas masak terus makan..
kenyang... http://matcuoi.com(buruk punya perangai)
http://matcuoi.com


hari nie mie masak tomyam ayam super berapi..
bagi mie http://matcuoi.com tapi adik kata pedas gila!
tehehe...maaf la ye..


so now mie nak kongsi resepi mie dekat korang..
maybe certain orang da tau tapi tak pe..
nie untuk orang yang tak tau lagi... http://matcuoi.com


sebelum tu layan dulu gambar nie sampai meleleh air liur korang...




resepi : 



Bahan2 :
1/2 ekor isi ayam ~ potong kecil
1 paket jagung muda (tak ada stok pulak)
1/2 batang lobak merah
1/4 biji kobis ~ hiris kasar
5 helai daun limau purut  ~ disiat2
3 ~ 4 batang serai ~ diketuk 
2 ~ 3 biji limau nipis ~ ambil jus
8 biji cili padi ~ dipecah2kan
2 biji tomato ~ dibelah 4
1 biji bawang besar ~ dibelah 6
3 sudu besar pes tomyam ~ dicairkan dgan sikit air
Sedikit daun ketumbar
air secukupnya ikut citarasa masing2
garam, aji & gula ikut citarasa

Bahan2 dikisar halus
1 biji tomato ranum
1 biji cili merah
½ inci lengkuas
1 Inci Halia
5 Biji Bawang Merah Kecil

Cara2
1. Jerangkan air bersama bahan2 kisar. Masukkan sekali ayam serta kesemua bahan2 lain kecuali bahan2 perasa, sayuran & jus limau.
2. Bila dah mendidih masukkan sayuran kecuali tomato & daun ketumbar.  Biarkan mendidih & sayuran nampak lembut. Kacau2 biar mendidih.
3. Masukkan jus limau & perasakan dgn bahan2 perasa biar secukup rasa, Akhir sekali masukkan tomato & biarkan sekejap pastu bolehlah dihidang.



easy je right?
http://matcuoi.com
so try la ok? gd luck!


so till then..
tata..salam..

Thursday, 26 January 2012

siapa heran?

Salam anyeong semua!!

terabai betul blog mie nie..
ingat nak aktif balik lepas habis final exam hari tu
tapi.......
exam lama habis da since 17 Jan lagi..balik semenanjung (rumah) pun da seminggu..
update satu entry pun tarak..ish2~ 


maaf la dengan kemalasan tahap dewa mie ni ye..
http://matcuoi.com (muka mengharap mintak lempang)
agak korang heran ke tak mie tak update? tak pun kan?
http://matcuoi.com tutup telinga buat2 tak dengar...bhahaha! 


tak kisah la...
btw mie ada buat beberapa pembaharuan kat blog mie nie?
background da tukar, header huduh tu (bakal ditukar lagi coz buruk gila..otw buat so harap sabar menahan pandangan mata dengan header buruk tu..) and so on...


so amacam? ok or haprak?
atau kena ubah lagi? http://matcuoi.com 
mie akan ubah sikit-sikit la ye..
nowadays, mood nak on9, nak update blog sangat malas!
so tunggu je la ye...http://matcuoi.com ngee...


till then semua...
tata..salam..